OM OSS

Om oss

 

 

 

 

Författarpresentationer

 

 

Viveca Nordlander

 

Viveca är född 1965 och är bosatt i Nacka med sin familj. 

Viveca är auktoriserad bildterapeut samt socionom. Viveca har tidigare arbetat med socialt behandlingsarbete inom den offentliga sektorn. Hon har även deltagit i framtagandet av  en forskningsrapport för RFHL, Socialstyrelsen samt utarbetat en metodpärm vid handläggning av sexuella övergreppsärenden som såldes till kommuner och myndigheter.

 

2006 startade Viveca Nacka terapimottagning www.nackaterapi.se för barn, ungdomar samt unga vuxna. Viveca har lång erfarenhet av att möta unga som lider av obearbetad sorg. Sorg som kan handla om separation, sjukdom och dödsfall.Trauman och svåra händelser som ofta har sitt ursprung flera år tillbaka i tiden. Viveca strävar efter att barn som anhöriga inom vården i ett tidigt skede ska få ta plats och synas. Vivecas erfarenhet är att bildterapi är ett fantastiskt redskap som möjliggör att den läkande kreativa processen får utrymme.

Viveca beskriver; 

”Barn gestaltar ofta sina känslor i lek, teckningar och skapande. Det är här vi kan nå barnen, genom att lära oss hur barnet kommunicerar. Barnen måste få hjälp genom sorgen, ett stöd som befrämjar bearbetningen av förlusten. De behöver få möjlighet att reflektera kring den svåra situationen/ traumat i ett tryggt sammanhang.Pysselboken Sjukt viktigt är ett pedagogiskt redskap som uppmuntrar och vägleder barn och förälder att finna den bearbetande dialogen.” 

 

 

 

Monika Nyström

 

Monika Nyström, född 1975 i Stockholm, lever med sina två barn i norrförorten Åkersberga.Hon är utbildad förskollärare och var, under och efter studieåren på Lärarhögskolan, aktiv inom studentkåren. Bland annat under ett år som vice kårordförande (1998).

Monika har arbetat på förskolor och även som dagmamma, då hon drev ett uppskattat familjedaghem i sitt hem (2006-2009). Hon har i all sin verksamhet värnat om barns rättigheter och alltid varit den som lyfter barnets perspektiv.

Monika valdes till Lyssnarnas sommarvärd i Sommar i P1 (2011). Som vanlig lyssnare fick hon då chansen att göra sitt eget sommarprat.I programmet berättade Monika om sin mans kamp mot cancern, hur han dog och hur hon och deras två små barn lärde sig att leva igen i sorgen. Responsen var enorm och i dag arbetar Monika heltid som föreläsare med fokus på att lyfta barns situation som anhöriga till svårt sjuka föräldrar.2013 debuterade Monika som författare med boken ”Leva Älska Le – min resa genom sorgen” (Ordberoende förlag). Monika har också en populär blogg (www.monikas.info) och har publicerat flera debattartiklar i bland annat Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Läkartidningen och Onkologi i Sverige. 

Att samhälle, sjukvård och skolvärld helt saknar beredskap att möta barn i sorg har varit drivkraften i Monikas arbete med pysselboken Sjukt viktigt. Hon ser denna bok som ett värdefullt redskap för alla de vuxna som känner sig osäkra i hur man talar med barn om svåra saker. En bok hon själv gärna hade haft till hands under svår sjukdomstid och i samtal om döden med sina egna barn.

 

 

 

Helene Forsling

 

Helene Forsling, född 1971 och uppvuxen i Nyköping, bor numera med sin familj i Nacka söder om Stockholm. Hon är utbildad fritidspedagog på lärarhögskolan i Stockholm och vidareutbildad inom bild, form och drama. Sedan flera år är hon även aktiv utövare av improvisationsteater.

Helene håller kurser i skapande verksamhet för barn- och ungdomar genom det egna företaget "Skapa Glädje". För att inspirera barnen till kreativitet, använder hon sig framgångsrikt också av drama och musik. I sitt arbete med barngrupper bekräftas ofta hur viktigt kravlöst skapande är för självförtroendet. Genom att skapa får alla chans att uttrycka sig när det inte finns något rätt eller fel. Alla skapar utifrån sin egen förmåga och erfarenheter. 

Helene skriver med andra pedagoger även på en handledningsbok för pedagoger i förskola och skola om hur de kan arbeta med barnkonventionen genom att använda sig av estetiska ämnen. Under jobbiga perioder i livet kan skapandet ge en paus från det svåra. Skapandet ger utlopp för tankar och känslor utan att behöva sätta ord på dem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emilie Bergman har illustrerat pysselboken Sjukt Viktigt.

Emilie arbetar som frilansande illustratör och designer och är bosatt i Stockholm. Hon är en av grundarna av frilansbyrån MakeGreat. Som illustratör skapar hon illustrationer för bland annat tidningar, böcker, läromedel, informationsmaterial, företagsidentiteter, affischer och bröllopsinbjudningar. Hon arbetar digitalt, i tusch och blyerts.På Emilies webbsida kan du se mer av vad hon gör och har gjort: www.bergmanillustrerat.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Välkommen att kika in på vår releasefest från 7 september 2014